Title
Bultrug
date
juni 2013
Small description:
Ten behoeve van een onderzoeksproject van hogeschool Windesheim in Zwolle heeft Natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden de baleinen van bultrug
Image (575 x 431)
Image (575 x 431)
Image (575 x 431)
URL
#
Text:
Geopoints heeft in opdracht van het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden de kaak van bultrug Johannes gescand, ten behoeve van een onderzoeksproject van hogeschool Windesheim in Zwolle.

Met een levensechte, in 3D geprinte kopie van de kaak gaan studenten onderzoeken hoe een bultrug in staat is voedsel uit zeewater te zeven. Ze hopen dat dat informatie oplevert die filterproducenten of waterleidingbedrijven kunnen gebruiken.

Elk project heeft zo zijn bijzondere uitdagingen. Dat geldt voor dit project zeker. Enerzijds moest de kaak in bevroren toestand gescand worden. Daardoor was het tijdsbestek waarin het werk gedaan moest worden beperkt.
Daarnaast is de structuur van de haren op de baleinen lastig te scannen. Geopoints is erin geslaagd de geometrie zodanig vast te leggen dat een waarheid getrouw 3D model is gegenereerd, geschikt om een 3D print van te maken.
Upload pdf